5 aspecte esențiale de care să ții cont atunci când accesezi fonduri nerambursabile

5 aspecte esențiale de care să ții cont atunci când accesezi fonduri nerambursabile

Având în vedere interesul Uniunii Europene de a crea o piață economică unică de care să se bucure în egală măsură toate statele membre, țara noastră beneficiază de o serie de fonduri nerambursabile menite să crească competitivitatea afacerilor românești pe această piață, dar și calitatea produselor și serviciilor oferite.

Astfel, IMM-urile românești pot alege dintr-o serie de programe pe cele care se potrivesc specificului lor pentru a se dezvolta și a atinge sau chiar depăși standardele europene.

Însă, deși teoria sună foarte bine (primești bani nerambursabili pentru a-ți crește afacerea), realitatea accesării acestor fonduri poate fi dezolantă pentru mulți dintre antreprenori. De ce? Pentru că nu de puține ori documentația ce trebuie întocmită pentru accesarea fondurilor este foarte stufoasă și aproape imposibil de pus cap la cap de o persoană fără prea multă pregătire în domeniu.

Bineînțeles, din fericire există firme de consultanță specializate în domeniu, dar și alegerea acesteia poate fi o altă piatră de încercare pentru un antreprenor care nici nu prea știe ce caută. Din păcate, sunt în continuare mulți consultanți care nu tratează cu seriozitatea cuvenită întocmirea documentației în vederea accesării de fonduri nerambursabile (dar vom dezbate această problemă, mai pe larg, cu altă ocazie).

În final, indiferent dacă alegi o firmă de consultanță sau crezi că ai pregătirea necesară în interiorul firmei tale, înainte de a decide să aplici pentru unul din multele programe ce oferă finanțare nerambursabilă, fie ele europene sau guvernamentale, trebuie să ții cont de câteva aspecte esențiale de care va depinde succesul planului tău.

1. Ideea de proiect

Sau, mai exact, planul de afaceri. Acesta trebuie sa fie foarte bine gândit și calculat, astfel încât să coincidă nu doar cu condițiile impuse de finanțator, ci și cu planurile tale de dezvoltare.

Trebuie să te asiguri că ai (sau există posibilitatea să găsești) resurse umane specializate în domeniul ales și că ai o situație financiară care îți permite să susții cheltuielile ce îți revin prin proiect, căci fondurile nu vor fi 100% nerambursabile. Și chiar dacă investiția este decontată în totalitate, decontarea se referă la cheltuielile eligibile. Cheltuielile neeligibile din proiect vor trebui suportate de către beneficiar. Evident, cel mai bine este să îți faci aceste calcule înainte de a începe efectiv lucrul la documentația aferentă programului ales.

2. Alegerea partenerului

Multe dintre programele europene de finanțare îți dau posibilitatea să derulezi proiecte și în parteneriat. Aceste forme de asociere sunt utile atunci când situația financiară nu îți permite să susții singur cheltuielile ce îți revin sau atunci când nu ai suficientă experiență în domeniul de activitate pentru care soliciți finanțare.

Atenție, însă, căci există riscul ca partenerul ales să se retragă din proiect, să intre în faliment, etc. Pentru a evita pierderea finanțării, trebuuie să te asiguri că acest risc este destul de scăzut sau că ai un plan de rezerva atunci când se va întâmpla asta.

3. Parcurgerea ghidului

Ghidul solicitantului ar trebui parcurs indiferent dacă alegi o firmă de consultanță sau îți faci singur proiectul. Acesta conține toate informațiile cu privire la modalitatea de elaborare a cererii de finanțare și parcurgerea lui cu atenție te poate ajuta să eviți unele greșeli ce pot duce la respingerea proiectului.

4. Verificarea cu atenție a documentației

Din nou, indiferent dacă cererea de finanțare este elaborată sau nu de o firmă de consultanță, antreprenorul trebuie să verifice cu atenție toate documentele întocmite în vederea depunerii proiectului cu finanțare nerambursabilă. Cele mai importante sunt planul de afaceri, cu obiectivele stabilite, precum și graficul de implementare a proiectului. Aici se pot strecura erori ce pot duce la respingerea proiectului sau la o implementare greoaie a acestuia.

5. Depunerea proiectului

De regulă, deși apelul pentru depunerea proiectelor în cadrul unui anumit program de finanțare poate fi deschis chiar și 3-4 luni, cel mai indicat este ca acestea sa fie depuse cât mai aproape de data deschiderii apelului, pentru a evita situația în care un proiect este eligibil, însă nefinanțat, din cauza epuizării fondurilor. Bineînțeles, un alt criteriu care va crește șansele finanțării unui proiect este punctajul obținut. Acesta trebuie să treacă de pragul minim de calitate impus de finanțator.