Cu ce probleme te poți confrunta în implementarea unui proiect

Cu ce probleme te poți confrunta în implementarea unui proiect

Implementarea unui proiect cu finanțare nerambursabilă reprezintă un angajament de durată, de care trebuie să te ocupi cu toată seriozitatea.

Dacă ai avut „norocul” să semnezi un contract de finanțare, probabil că te-ai gândit că ce a fost mai greu a trecut; vei primi banii și îți vei putea pune în aplicare planul stabilit. Sigur, astfel de gândire este caracteristică celor care nu prea au experiență în domeniu, căci cei care au mai trecut deja prin asta știu deja că realitatea este ușor diferită.

Diferită în sensul că trebuie să muncești pentru banii primiți. În România multă lume crede că banii europeni vin ușor și se cheltuiesc la fel (poate era o vreme în care chiar se întâmpla asta), însă în ultimii ani, pentru a evita fraudele, oficialii europeni au gândit tot felul de reguli menite să descurajeze astfel de practici.

Drept urmare, acum a devenit mai greu și să accesezi astfel de fonduri, dar și să le cheltuiești, în sensul că trebuie să justifici fiecare leu cheltuit cu destul de multe hârtii.

În afară de asta, o firmă care implementează un proiect cu finanțare nerambursabilă se poate confrunta și cu alte probleme de ordin tehnic și financiar, probleme pentru care ar trebui să gândească și o rezolvare înainte de a depune proiectul.

1. Dificultăți în respectarea graficului de finanțare

În momentul elaborării proiectului se realizează un grafic (diagrama Gantt) privind etapele de implementare ale acestuia. Dacă în acest punct nu s-a acordat atenția cuvenită acestui aspect, iar graficul a fost întocmit fără a ține cont de specificul proiectului și de particularitățile firmei beneficiare, în perioada de implementare pot apărea dificultăți în ceea ce privește respectarea programului inițial. Deși graficul se poate corecta ulterior, prea multe modificări pot afecta buna desfășurare a proiectului și rezultatele acestuia.

2. Retragerea partenerului

Multe societăți aleg să acceseze astfel de fonduri alături de un partener care aduce in noua asociere fie mai multă experiență în domeniu, fie o cifră de afaceri mai mare. Dacă partenerul nu este ales în urma unei analize amănunțite ori dacă nu se dicută în prealabil toate aspectele și îndatoririle ce îi revin acestuia în proiect, este posibil ca acesta să se simtă depășit de situație și să opteze pentru varianta retragerii.

În acest caz, beneficiarul trebuie să identifice un alt partener care să preia atribuțiile celui retras, astfel încât proiectul să se poată derula în continuare, fără probleme.

3. Dificultăți privind personalul

În funcție de specificul fiecărui proiect, poate fi mai greu sau mai ușor să găsești resurse umane specializate. Așadar, în faza de elaborare a proiectului, este bine să se țină cont și de acest aspect, pentru a evita întârzierile în perioada de implementare.

4. Probleme legate de achiziții

Achizițiile efectuate în cadrul proiectului trebuie să respecte o serie de reguli clare, în caz contrar beneficiarul putând pierde finanțarea sau mai rău, să răspundă în fața legii pentru neregulile descoperite.

5. Corecții financiare

Dacă în faza de elaborare a proiectului nu s-a calculat în mod corespunzător contribuția beneficiarului sau valoarea cheltuielilor eligibile și neeligibile, este posibil ca în perioada de implementare Autoritatea de Management să aplice corecții financiare care pot afecta capacitatea beneficiarului de a continua proiectului sau la întârzieri în ceea ce privește realizarea activităților previzionate.

Bineînțeles, problemele enumerate mai sus sunt cele mai serioase care pot avea loc, beneficiarii de proiecte cu finanțare nerambursabilă (sau consultanții care se ocupă de managementul proiectului) se confruntă frecvent cu diverse alte probleme mai mici, cauzate fie de comunicarea defectuasă cu autoritățile de management, fie de greșelile din cererea de finanțare.

Whoops, looks like something went wrong.

1/1 ErrorException in Response.php line 1161: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0)

  1. in Response.php line 1161
  2. at HandleExceptions->handleError('8', 'ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0)', '/home/laradev/public_html/vendor/symfony/http-foundation/Response.php', '1161', array('targetLevel' => '0', 'flush' => true, 'status' => array(array('name' => 'zlib output compression', 'type' => '0', 'flags' => '112', 'level' => '0', 'chunk_size' => '16384', 'buffer_size' => '20480', 'buffer_used' => '0'), array('name' => 'default output handler', 'type' => '0', 'flags' => '112', 'level' => '1', 'chunk_size' => '0', 'buffer_size' => '32768', 'buffer_used' => '24353')), 'level' => '0', 'flags' => '96', 's' => array('name' => 'zlib output compression', 'type' => '0', 'flags' => '112', 'level' => '0', 'chunk_size' => '16384', 'buffer_size' => '20480', 'buffer_used' => '0')))
  3. at ob_end_flush() in Response.php line 1161
  4. at Response::closeOutputBuffers('0', true) in Response.php line 379
  5. at Response->send() in index.php line 56